Vlakbij de grote markt

Te midden van de oude kern van de ruienstad, vlakbij de Grote Markt, vinden we Bistro Ernest terug. Het is gelegen in de Hoogstraat, een van de oudste straten van Antwerpen. De geschiedenis van de Hoogstraat gaat ver terug. Nochtans was Antwerpen niet altijd zo'n grote Vlaamse parel, maar tijdens de middeleeuwen groeide de woonkern wel snel.

Toen begonnen ook de eerste stadsuitbreidingen en bood de watersingel bescherming aan haar inwoners. Om de bewoonde kern te bereiken, moest je een van de vier ophaalbruggen over. Een van de Antwerpse ophaalbruggen was de Broodbrug, vandaag beter bekend als de IJzerenbrug, aan het einde van de Hoogstraat.

Het mag duidelijk zijn dat de Hoogstraat ook toen al een van de belangrijkste verbindingswegen was in de richting van Sint-Jansvliet, terwijl het via het Sint-Michiels naar het Kiel liep. In de 16de eeuw werden de grootste en belangrijkste lakenmarkten bijvoorbeeld in de Hoogstraat gehouden. Om praktische redenen, want ook de Lakenhal bevond zich vlakbij de Grote Markt, maar evenzeer om handig gebruik te maken van de gezellige drukte in de Hoogstraat.

Tot op heden is de Hoogstraat nog steeds een belangrijke verbindingsweg tussen de Kloosterstraat, de Grote Markt en de Vlaeykensgang. Van de oorspronkelijke bebouwing blijft er door een brand in 1443 weinig over. Toch groeide het ook nadien uit tot een levendige en autovrije winkelstraat vol met kleine boetiekjes en eetgelegenheden, waaronder Bistro Ernest.
Onze gezellige, charmante en zeer toegankelijke bistro is gevestigd in een van de 245 monumentale panden die de Hoogstraat rijk is.

ONS HISTORISCH PAND

Ons historische pand dateert uit 1879 en is gebouwd in neoclassicistische stijl. Deze bouwstijl was aan het einde van de 19de eeuw zeer geliefd en liet zich kenmerken door zijn rechtlijnigheid, zuivere vormen, symmetrie, harmonie en het gebruik van klassieke elementen en pleisterwerk.

Het teruggrijpen naar deze klassieke bouwvorm kwam door de steeds grotere belangstelling voor de geromantiseerde Griekse en Romeinse tijden. Het einde van de negentiende eeuw was ook de tijd waarin Antwerpen ingrijpend veranderde, onder andere door het rechttrekken en verbreden van de Schelde die parallel loopt met de Hoogstraat.

En zo maak je al wandelend door de Hoogstraat een reis langs de vele stijlen van de Belgische architectuurgeschiedenis. Aan Bistro Ernest zijn nog steeds originele elementen aanwezig uit de late 19de eeuw. Haar authentieke sfeer? Die proef je ook gewoon in ons restaurant.